آیا بلیچینگ دندان در بارداری ممکن است؟
در این نوشته می خوانید:
- آشنایی با بلیچینگ دندان
- برای انجام بلیچینگ از چه مادههایی استفاده میشود؟
- آیا می توان در دوران بارداری بلچینگ دندان را در خانه انجام داد؟
- عوارض بلیچینگ دندان در دوران بارداری
- آشنایی با چند روش موثر برای پیشگیری از زرد شدن دندان
- راهکارهای جایگزین برای بلیچینگ در بارداری
- چه زمانی برای انجام بلیچینگ دندان در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
- توصیه های مهم برای تمیز کردن صحیح دندان ها در دوران بارداری
- سوالات متداول
- سخن پایانی
بلیچینگ دندان یکی از روشهای درمانی موثر برای سفید کردن رنگ عاج دندانها به شمار میرود که بسیاری از خانمها در دوران بارداری تصمیم به انجام این روش میگیرند. بنا بر تحقیقات در این زمینه و باور و عقاید دندانپزشکان، انجام بلیچینگ هیچگونه عوارض خطرناکی برای مادر و جنین به همراه نخواهد داشت. البته ممکن است در حین انجام بلیچینگ یا بعد از انجام آن، دچار حالت تهوع، خونریزی لثه یا حساسیت دندان شوند. انجام بلیچینگ در بارداری در یک کلینیک معتبر با متخصص باتجربه میتواند از عوارض بلیچینگ برای مادر باردار بکاهد.
آشنایی با بلیچینگ دندان
از دیرباز تا کنون وجود رنگ زرد روی دندان برای تمامی افراد به ویژه بانوان آزاردهنده بوده است. پس از گذشت مدتها و انجام آزمایشات و تحقیقات مختلف توسط دندانپزشکان، دیگر حل این مشکل رویا نبوده و شما میتوانید با انجام بلیچینگ، دندانهایی زیبا، سفید و یکدست داشته باشید. برای انجام بلیچینگ دندان از موادی شیمیایی با غلظتهایی قابل تغییر، استفاده میشود. بلیچینگ دندان در کوتاهترین زمان انجام میشود و شباهتی به روشهای دیگر همچون لمینت دندان و جرمگیری ندارد. در این روش هیچ موادی به دندان افزوده نمیشود؛ بلکه تنها زردی و لکه رنگ پاک میشود. در واقع بلیچینگ همانند وایتکس عمل میکند. برای انجام بلیچینگ بایستی چند جلسه به صورت منظم به انجام آن در مطب بپردازید.
از آنجا که در طول عمر افراد به علت اموری چون مصرف قهوه، چای، استعمال دخانیات یا مصرف غذاهایی با رنگدانه بسیار قوی سطح رویی دندانهای آنها تغییر رنگ میدهد، قطعاً این امر میتواند علاوه بر تضعیف اعتماد به نفس، سلامت دندانها را نیز به خطر بیندازد. اگرچه انجام بلیچینگ دندان برای افراد مانعی ندارد؛ اما معمولاً تمامی دندانپزشکان توصیه میکنند از انجام این کار در دوران بارداری پرهیز کنید. در برخی موارد میتواند باعث آسیب رسیدن جنین و مادر شود. انجام این روش در مطب و منزل صورت میگیرد که هر دوی آنها مشکلاتی را برای بانوان باردار به وجود میآورند.
برای انجام بلیچینگ از چه مادههایی استفاده میشود؟
بلیچینگ یکی از روشهای موثر برای سفید کردن دندان است که در کوتاهترین زمان، لکههای روی دندان از بین میرود. برای انجام بلیچینگ از انواع مادههای شیمیایی استفاده میشود. پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید از مادههای اصلی در ترکیبات ماده بلیچینگ هستند. این مادهها به ساختار کریستالی دندان نفوذ کرده و رسوب موجود در دندانها و زردی مینای دندانها را از بین میبرند. پراکسید کربامید به مرور زمان باعث روشنتر شدن رنگ عاج دندانها میشود.
آیا می توان در دوران بارداری بلچینگ دندان را در خانه انجام داد؟
بسیاری از خانمهای باردار تصور میکنند که انجام بلیچینگ دندان در محیط خانه باعث کاهش عوارض آن خواهد شد؛ چراکه برای انجام آن از مواد شیمیایی استفاده میشود. بهتر است برای انجام بلیچینگ به کلینیکی معتبر مراجعه نمایید و این کار را به متخصص باتجربه در این زمینه، واگذار کنید. نداشتن تجربه کافی در این مورد، باعث بروز عوارض خطرناک برای مادر باردار و جنین خواهد شد. دندانپزشک با آگاهی و تجربه زیاد در این زمینه میتواند در کاهش عوارض رایج بلیچینگ، نقشی موثر داشته باشد.
عوارض بلیچینگ دندان در دوران بارداری
در حالت کلی، دندان پزشکان توصیه میکنند که زنان باردار در دوران بارداری از انجام هرگونه خدمات دندانپزشکی تا حد امکان پرهیز نمایند. پس از گذشت مدتهای طولانی و انجام تحقیقات و آزمایشهای مختلف، دندانپزشکان بر این باورند که اگرچه انجام بلیچینگ در دوران اولیه بارداری خطری به همراه ندارد؛ اما ممکن است باعث بروز برخی از عوارض رایج همچون خونریزی لثه یا ایجاد حالت تهوع برای آنها شود. از عوارض بلیچینگ دندان در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تورم و خونریزی لثه: در دوران بارداری معمولا هورمونهای بدن خانم باردار، به طور متداوم در حال تغییر است. این موضوع باعث میشود تا در حین انجام بلیچینگ، حساسیت دندانی یا خونریزی شدید لثه اتفاق بیفتد. البته این خونریزی بعد از مدت کوتاهی و با استفاده از روشهای درمانی، رفع خواهد شد، اما ممکن است این مشکل برای خانم باردار با درد و ناراحتی همراه باشد.
- تهوع صبحگاهی: فرسایش دندان ممکن است باعث بروز تهوع برای خانمهای باردار شود. در واقع این تهوع از دمینرالیزاسیون ناشی از اسید معده رخ میدهد. این تهوع در ساعات نزدیک به صبح باعث ناراحتی فرد خواهد شد.
- خطر پوسیدگی دندان در این دوران: همانطور که میدانید، خانمهای باردار در این دوران ممکن است به دفعات متداولی هوس غذاهایی چرب یا شیرینی نمایند. مصرف شیرینی و غذاهای چرب بعد انجام بلیچینگ باعث پوسیدگی دندان شده و یا بیماری لثه را به ارمغان میآورد.
- احتمال لق شدن دندان: سطوح بالای استروژن و پروژسترون در بدن یکی از دلایل لق شدن دندان است. در دوران بارداری به دلیل افزایش این دو ماده در بدن احتمال لق شدن دندان وجود دارد.
- تاثیر مواد بلیچینگ روی جنین: امروزه مطالعاتی در خصوص تاثیر منفی مواد بلیچینگ بر روی جنین انجام نشده اما بیخطر بودن مواد بلیچینگ نیز اثبات نشده است. از این رو برای پیشگیری از عوارض ناشی از بلیچینگ، بهتر است انجام آن را به بعد از اتمام بارداری موکول نمایید.
- مشکلات نشستن خانم باردار در حین پروسه انجام بلیچینگ: یکی از مشکلات رایح خانمهای باردار در انجام بلیچینگ، سختی نشستن آنها در مدتی طولانی بر روی صندلی مخصوص است. مادر باردار به دلیل حجیم بودن شکمش قادر به نشستن بر روی یونیت دندانپزشکی نیست. نشستن بر روی یونیت دندانپزشکی باعث ایجاد درد در ناحیه شکم مادر میشود.
آشنایی با چند روش موثر برای پیشگیری از زرد شدن دندان
در دوران بارداری انجام برخی از کارها باعث تغییر رنگ عاج دندان، زرد شدن آن و کدر شدن رنگ دندان میشوند. در این دوران خوردن برخی از مواد غذایی یا شیرینی زیاد باعث زرد شدن رنگ دندانها خواهد شد. البته مصرف سیگار، خوردن چای یا قهوه و مواردی دیگر بر زرد شدن دندان بیتاثیر نیستند؛ اما در دوران بارداری بیشترین به دلیل داشتن وعدههای غذایی نامناسب، رنگ دندان به مرور زمان کدتر شده و زرد میشود. خانم باردار با انجام برخی از امور، میتواند از زرد شدن دندانهای خود جلوگیری نماید. این کارهای موثر به شرح زیر هستند:
- به صورت روزانه از انواع روشهای بهداشت دهان و دندان همچون دهانشویه، مسواک و… استفاده نمایید. رعایت بهداشت دهان و دندان تاثیر مستقیم و موثری برای پیشگیری از زرد شدن دندان در پی دارد.
- داشتن رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از تغییر رنگ عاج دندان بیتاثیر نیست.
- مصرف متداول و زیاد قهوه یا چای به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندان خواهد شد.
- برای پیشگیری از زردی دندانها بهتر است چکابهای منظمی از شرایط دهان و دندان خود انجام دهید. برای انجام چکاب به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
راهکارهای جایگزین برای بلیچینگ در بارداری
در نهایت باید بدانید که در دوران بارداری انجام چه اموری میتواند جایگزین مناسبی برای بلیچینگ باشد:
- از سری کارهای مفید که میتواند تا حد قابل قبولی از زردی رنگ دندانهای شما کم کند، جرمگیری خواهد بود. حین انجام پروسه این کار تنها پلاکهای دندانی و جرمها حذف میشوند. اگرچه این روش درمانی به تنهایی موجب سفید شدن دندانها نمیشود، اما این امکان برای شما وجود دارد تا با برداشتن جرمها و رعایت رژیم غذایی خود، دندانهایی سفیدتر داشته باشید.
- در برخی مواقع دندانپزشک به مادر استفاده از خمیردندانهای سفیدکننده را پیشنهاد میدهد که همین امر میتواند میزان قابل توجهی از جرمهای سطح دندان شما را از بین ببرد. البته باید بدانید انجام مداوم این روش میتواند باعث آسیب به مینای دندان شود. در نتیجه بهتر است پیش از شروع پروسه درمانی، درباره مدت زمان مصرف و نوع خمیردندان با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- دهانشویه نیز میتواند راهی کم خطر و متناسب برای از بین بردن جرمها، پلاکها و باکتریهای روی سطح دندان باشد. همانند مصرف خمیردندان سفیدکننده، در اینجا نیز باید به منظور جلوگیری از تغییر رنگ دندان، روش استفاده و دفعات مورد نیاز را از دندانپزشک پرسوجو کنید.
چه زمانی برای انجام بلیچینگ دندان در دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
اگر نیاز مبرم به انجام بلیچینگ دارید و میخواهید سلامت خود و جنین را نیز مدنظر داشته باشید، قطعاً مشورت با دندانپزشک و انتخاب زمانی مناسب برای انجام این کار، میتواند تضمینکننده سلامت مادر و جنین باشد. پس از انجام آزمایشات و تحقیقات مختلف، بهترین زمان انجام بلیچینگ دندان برای بانوان باردار را میتوان بازه ۱۴ الی ۲۰ هفته دانست؛ چراکه در این زمان تمامی اعضای بدن کودک تشکیل شده و خطر سقط جنین نیز کاهش مییابد. در واقع در این دوران نشستن طولانی مدت بر روی صندلی مخصوص باعث آزار مادر و جنین نشده و وی میتواند با استفاده از یک بالش در سمت راست بدن خود، بر وضعیت کنترل داشته باشد.
توصیه های مهم برای تمیز کردن صحیح دندان ها در دوران بارداری
قطعاً با رعایت این امور میتوانید علاوه بر اطمینان از سلامت خود و جنین، دندانهایی سالم داشته باشید:
- محدود کردن وعدههای قندی
- استفاده از آب و شیر کم چرب به جای نوشیدنیهای شیرین و گازدار
- استفاده از دهانشویه و نخ دندان حداقل دو مرتبه در روز (تحت نظر دندانپزشک)
- مصرف آبمیوه طبیعی به جای آبمیوه مصنوعی
- انجام معاینات ماهانه
سوالات متداول
- آیا انجام بلیچینگ در دوران بارداری، عوارضی برای جنین و مادر به همراه دارد؟
بر اساس تحقیقات انجام شده، بلیچینگ هیچگونه عوارض خطرناکی برای مادر و جنین به همراه ندارد اما باعث بروز برخی از مشکلات برای خانم باردار خواهد شد. البته اگر برای انجام بلیچینگ به مکانی معتبر و متخصص دندان باتجربهای رجوع نمایید دیگر نگرانی در مورد عوارض خدمات دندانپزشکی در این دوران نخواهید داشت.
- مشکلات رایج برای خانمهای باردار بعد انجام بلیچینگ چیست؟
بعد از انجام بلیچینگ ممکن است خانم باردار دچار حالت تهوع در ساعات صبح شود. از سایر عوارض بلیچینگ بعد انجام آن در دوران بارداری میتوان به تورم لثه، خونریزی دندان و حساس شدن دندان ها اشاره کرد.
- آیا انجام پروسه بلیچینگ برای خانم باردار سخت است؟
بله، نشستن بر روی یونیت دندانپزشکی برای ساعاتی طولانی باعث اذیت شدن خانم باردار خواهد شد.
- آیا میتوان در دوران بارداری استفاده از محصولات سفیدکننده را جایگزین روش درمانی بلیچینگ دندان کرد؟
محصولات سفید کننده همگی دارای ترکیباتی از مجموع مواد شیمیایی هستند. ترکیب مواد شیمیایی در درون این محصولات باعث آسیب رسیدن به جنین و یا ایجاد عوارضی برای خانم باردار خواهد شد.
- روشهای خانگی برای سفید کردن دندان موثر هستند؟
امروزه روشهای مختلف خانگی برای سفید کردن دندان وجود دارد. برای مثال استفاده از زغال چوب، روغن نارگیل و یا سرکه به مرور زمان باعث سفیدتر شدن رنگ دندان خواهند شد. البته توصیه میکنیم که تا حد امکان از روشهای سنتی بدون مشورت با متخصص دندان یا انجام تحقیقات از منبعی معتبر، خودداری نمایید.
سخن پایانی
بلیچینگ یک روش درمانی زیبایی برای رفع لکه و در نهایت سفیدی سطح دندانها به شمار میرود. بسیاری از خانمهای باردار در دوران بارداری خود اقدام به انجام بلیچینگ دندان مینمایند. البته باید گفت که این روش درمانی عوارض خطرناکی برای جنین در پی ندارد؛ اما ممکن است عوارضی آشفته کننده را به وجود آورد. از عوارض رایج آن میتوان به ایجاد حالت تهوع، تورم و خونریزی لثه و حساسیت دندان بعد انجام بلیچینگ اشاره کرد. از آنجا که تمامی افراد از جمله مادران باردار میخواهند علاوهبر حفظ سلامت دندان، ساختاری زیباتر و سفیدتر را نیز برای آنها رقم بزنند، قطعاً باید پیش از اقدام به انجام بلیچینگ دندان، از دندانپزشک خود مشورت گیرند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.