درمان دندان ترک خورده و دندان شکسته
در این نوشته می خوانید:
یکی از بخش های مهم حوزه فعالیت دندانپزشک ترمیمی و زیبایی مربوط به درمان دندان ترک خورده یا درمان دندان شکسته است. مینای دندان بسیار صاف و براق است و اگر ترک ریزی در آن به وجود بیاید یا بخش کوچکی از سطح آن جدا شود، میتواند ظاهر فرد را تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی می تواند از گزینه های مختلف برای ترمیم این شکستگی ها استفاده کند و به زیبایی لبخند شما کمک کند.
در این مطلب تصمیم داریم که تفاوت بین دندان ترک خورده و دندان شکسته را نشان دهیم و سپس از بهترین راهکارها را با توجه به شدت آسیب دیدگی دندان ها معرفی کنیم.
چرا درمان دندان ترک خورده و دندان شکسته با یکدیگر متفاوت است؟
در حالتی که بخشی از سطح دندان به صورت یک تراشه جدا شده باشد یا ترک کوچکی روی آن به وجود آمده باشد، به احتمال زیاد احساس درد نخواهید داشت. البته در مواردی که شکستگی دندان به لایه های داخلی و اعصاب رسیده باشد یا در هنگام قرار گرفتن دندان در معرض مواد غذایی و نوشیدنی های بسیار گرم و بسیار سرد، حساسیت دندان ها افزایش می یابد و فرد احساس درد می کند. دندانپزشک ترمیمی و زیبایی برای بازگرداندن شکل دندان و جلوگیری از آسیب بیشتر یا پوسیدگی احتمالی دندان ها ممکن است از روکش دندان یا از راهکارهای دیگری مانند باندینگ دندان استفاده کند.
شکستگی دندان به حالتی گفته می شود که نه تنها مینای دندان آسیب دیده، بلکه ممکن است کل دندان تحت تاثیر قرار گرفته و بخشی از آن جدا شده باشد. معمولاً این پدیده با درد زیادی همراه است و از جویدن معمولی تا قرار گرفتن در معرض غذاهای گرم یا سرد برای فرد مشکل ساز میشود. برای درمان شکستگی دندان راهکارهای متفاوتی وجود دارد اما بهتر است که هر چه سریعتر به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید تا احتمال از دست رفتن دندان به حداقل برسد.
مراقبت های قبل از درمان ترک خوردگی دندان
بخش اصلی و مهم همه درمان های دندان های ترک خورده شامل مراقبت های اولیه است که کار را برای دندانپزشک ترمیمی و زیبایی راحت میکند. در واقع قبل از اینکه شما به سراغ متخصص بروید باید چند کار ویژه انجام دهید:
- شستشوی دهان: قبل از هرکاری باید دهان خود را با آب گرم بشویید
- فشار دادن دندانها: اگر در اثر ضربه ای که به دندان شما وارد شده دچار خونریزی شده اید می توانید محل مورد نظر را به کمک دست یا با کمک دندانهای دیگر فشار دهید تا از خونریزی آن جلوگیری کنید.
- پوشش دادن دندان: اگر شرایط شما به شکلی است که در همان روز نمی توانید به متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی مراجعه کنید می توانید از یک ماده مخصوص برای پوشاندن سطح دندان استفاده کنید که در اکثر داروخانه ها عرضه می شود.
راهکارهای درمان دندان ترک خورده
دندانپزشکان با توجه به وضعیت شما و میزان آسیبی که به دندانها وارد شده تصمیم می گیرند که کدام راهکار را به کار ببرند. حتی در برخی موارد ممکن است راهکار درمانی خاصی پیشنهاد نشود و شما همان روال طبیعی را پیش بگیرید تا دندان شما ترمیم شود.
هزینه های درمانی معمولاً شامل موارد زیر می شوند:
- ترک خوردگی کوچک: اگر تراشه کوچکی از سطح دندان شما جدا شده باشد یا ترک خوردگی آن بسیار ناچیز باشد معمولاً متخصص دندانپزشک دندان را صاف کرده و درمان اضافی خاصی برای آن در نظر نمیگیرد.
- ترک خوردگی متوسط: اگر شکستگی دندان متوسط باشد، دندانپزشک ترمیمی و زیبایی برای بازگرداندن شکل ظاهری و عملکرد طبیعی دندان ها ممکن است راهکارهای مختلفی مانند استفاده از روکش دندان، پر کردن دندان ها یا کامپوزیت دندان برای ترمیم آن به کار ببرد.
- ترک خوردگی شدید: اگر شکستگی دندان به شکلی باشد که اعصاب دندان آسیب دیده باشند، به احتمال زیاد درمان ریشه دندان توسط دندانپزشک توصیه می شود و در نهایت از روکش دندان برای پوشش دادن سطح دندان استفاده می کند.
باندینگ دندان
درمان دندان ترک خورده به میزان آسیب دیدگی و اندازه تراشه جدا شده از سطح دندان بستگی دارد. اگر فقط مقدار کمی از مینای دندان آسیب دیده باشد یا آسیب دیدگی مربوط به دندان های جلو باشد، دندانپزشک می تواند از روش باندینگ دندانپزشکی استفاده کند.
این روش در برخی موارد تحت عنوان پر کردن هم شناخته میشود که مینای از بین رفته با استفاده از رزین های کامپوزیتی مانند پر کردن دندان بعد از عصب کشی آن انجام میشود. باندینگ دندان یک روش سریع و بدون درد است که نیازی به داروهای بی حس کننده ندارد. معمولاً نحوه اعمال ماده کامپوزیتی روی دندان به شکلی است که با درصد اطمینان بالایی روی دندان باقی میماند و امکان جدا شدن آن وجود ندارد. باندینگ دندان از این جهت برای درمان دندان ترک خورده مناسب است که شکل ظاهری نهایی دندان کاملاً مشابه با دندانهای طبیعی بوده و مشکلی برای ظاهر فرد ایجاد نمی کند.
روکش دندان
اگر تراشه های بزرگتری از روی دندان برداشته شده یا ترک های آن قابل توجه باشند احتمال نفوذ باکتری ها به بخش داخلی دندان وجود دارد و ممکن است پوسیده شود. در این شیوه دندانپزشک ترمیمی و زیبایی از روکش دندان استفاده میکند که ماندگاری بالایی دارد. با توجه به اینکه برای ساخت این روکش ها از فلز یا پرسلن یا حتی رزین های کامپوزیتی و سرامیک استفاده میشود، ظاهر بسیار شبیه به دندانهای طبیعی دارند و برای بیماران انتخاب مناسبی هستند.
برای قرار دادن روکش دندان باید دو جلسه به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت نیاز دندانپزشک ممکن است یک مرحله درمان ریشه دندان را انجام دهد و فضای آن را به شکلی آماده میکند که امکان پشتیبانی از روکش دندان را داشته باشد. بعد از آماده سازی دندان، متخصص دندانپزشکی می تواند برای درمان دندان ترک خورده از روکش دندان به صورت یک لایه اضافی روی دندان طبیعی استفاده کند و روکش دندان را در لابراتوار طراحی کرده و با استفاده از چسب مخصوص روی دندان ها قرار دهد.
روکش پرسلن
روکش پرسلن یا ونیر پرسلن گزینه دیگری برای درمان دندان ترک خورده است. این روکش ها به صورت پوسته نازکی از جنس پرسلان هستند که معمولاً قسمت جلوی دندان ها را پوشش میدهند و جای قسمت ترک خورده را پر میکنند. این روکش ها به صورت یک لایه کامل روی دندان قرار میگیرد و برای ترمیم کامل لبخند هم میتوان از آنها استفاده کرد. روکش های پرسلن نه تنها دندان های آسیب دیده را ترمیم می کنند، بلکه می توان از آنها برای اصلاح لبخند و پر کردن شکاف بین دندانها و بهبود وضعیت دندان های نامرتب هم استفاده کرد.
به هنگام استفاده از روکش پرسلن برای درمان دندان ترک خورده لازم است که در یک جلسه بخشی از سطح دندان برداشته شود تا فضای کافی برای روکش به وجود بیاید. دندانپزشک هم روکش ها را مطابق با رنگ دندان و اندازه آن ها می سازد. در نهایت در یک جلسه روکش های موقت برداشته شده و روکش پرسلان به عنوان لایه نهایی روی آنها چسبانده می شود.
راهکارهای پیشنهاد شده برای درمان دندان ترک خورده هم از لحاظ کارایی و هم از لحاظ زیبایی به دندان های فرد کمک می کنند. در حقیقت این راهکار ها ابتدا قسمت های آسیب دیده دندان را پوشش می دهند و شکل ظاهری دندان را به حالت طبیعی برمی گرداند. در ضمن ظاهر آنها به شکلی است که ترک خوردگی دندان به طور کامل از بین رفته و به زیبایی لبخند فرد کمک می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.