علت ترک دندان و درمان آن

دندان ها ممکن است به دلایل مختلفی ترک بخورند. ترک دندان گاهی منجر به شکستن و از بین رفتن دندان ها می شود. اما در برخی مواقع ترک دندان به صورت سطحی بوده است و با کمترین هزینه و بدون درد درمان خواهد شد. ترک دندان معمولا در افراد بالای 35 الی 40 سال اتفاق می افتد. خانم ها در زمان بارداری و شیردهی خیلی باید به تغذیه و دندان های خود اهمیت دهند، زیرا کمبود کلسیم یکی از عوامل ترک دندان محسوب می شود. در این مقاله انواع ترک دندان را به ترتیب جدی بودن آسیب بیان می کنیم. هم چنین علل به وجود آمدن ترک های دندان و روش های درمان آن را مورد بررسی قرار می دهیم.

علت ترک دندان

علت ترک دندان

انواع ترک های دندان

  • کریز لاین: این نوع ترک سطحی ترین ترک موجود برای دندان ها می باشد. خوشبختانه راه درمان آن نیز بسیار ساده و راحت می باشد. ترک مویی یا همان کریز لاین معمولا با خطوطی عمودی به رنگ سفید یا زرد بر روی دندان ها نمایش داده می شوند. این ترک ها بیشتر در قسمت دندان های جلویی قابل مشاهده هستند. اگر به هنگام خوردن خوراکی ها فشار زیادی به دندان ها وارد شود. ممکن است دچار ترک مویی ( کریز لاین) شوید.
  • شکستگی کاسپ: هنگامی که قسمت جونده ی دندان بشکند یا ترک بردارد اما این ترک به بالاتر از قسمت جونده پیشرفت نکند را شکستگی کاسپ گویند.
  • ترک ریشه دندان: هنگامی که ترک دندان از سطح جونده به سمت ریشه کشیده شود، قطعا آسیب جدی به دندان وارد می شود و حتی ممکن است دندان فرو ریزد و از بین برود.
  • بخش شدن دندان: هنگامی که دندان به چند بخش مساوی و نا مساوی تقسیم شود و فرو ریزد موضوع خیلی جدی تر از این حرف ها می شود. در این مواقع درمان سخت و گاهی ناممکن می شود.
  • شکستگی عمودی ریشه: اگر مبدا ترک خوردن دندان و یا شکستگی دندان از قسمت ریشه باشد، دچار شکستگی عمودی ریشه شده ایم.
علت ترک دندان

علت ترک دندان

عوامل ایجاد ترک بر روی دندان ها

درست است که دندان جز سختی از اعضای بدن است اما فشاری تا حد معمول را می تواند تحمل کند. بنابراین همان طوری که در بالاتر اشاره کردیم به هنگام غذا خوردن نباید فشار زیادی به دندان ها وارد شود. هم چنین دندان قروچه سبب ایجاد ترک بر روی دندان می شود. خوردن غذاهای سرد و گرم بدون فاصله ممکن است سبب ترک خوردن دندان ها شود. اگر مراقبت های لازم را جهت بهداشت دهان و دندان خود داشته باشید، می توانید به مقاوم ساختن دندان هایتان کمک بیشتری کنید.

در برخی مواقع ترک های دندان آن قدر ریز و کوچک هستند که در ابتدا هیچ مشکلی برای فرد در خوردن و جویدن ایجاد نمی کند. اما خب زیبایی چهره را به خطر می اندازد. و اگر به دنبال راه درمان آن نروید ممکن است ترک پیشرفت کند و تا قسمت های بالاتر پیش روی کند و سبب شکستن و خرد شدن دندان تان بشود. در برخی موارد ترک دندان ممکن است منجر به عفونت، تورم، درد و ایجاد بوی نامطبوع شود. درد در این مواقع گاهی به ناحیه ی گوش نیز می رسد و علاوه بر دندان، گوش را نیز به این درد مبتلا می کند.

علائم ترک دندان

در برخی موارد با نگاه کردن در آینه می توانید شاهد ترک های کوچک یا بزرگی بر روی دندان خود باشید. اما گاهی ترک دندان در مراحل ابتدایی وجود دارد و آن قدر ریز و ظریف می باشد که با چشم قابل مشاهده نیست. در این زمان دندان های شما نسبت به خوراکی های شیرین ممکن است دچار سوزش شوند و حساسیت نشان دهند. ممکن است به هنگام مسواک زدن حس کنید دندان هایتان تیر می کشد و می سوزد. حتی در این زمان شما نمی توانید غذاهای خیلی سرد و یا خیلی گرم را نوش جان کنید زیرا باعث می شود در ناحیه ی دندان دردی احساس کنید و دچار التهاب لثه شوید.

اگر به این علائم پیش آمده اهمیت دهید و به متخصص مراجعه کنید تا درمان شوید که هیچ. اما اگر بی اختیار از کنار این علائم، هرچند کوچک گذر کنید باید بگوییم که در آینده ای نه چندان دور دچار دردی شدید و عفونتی غیرقابل تحمل در دهان و دندان تان خواهید شد. در برخی موارد نیز ممکن است در ناحیه ی گردن شاهد ورم و درد شوید.

علت ترک دندان

علت ترک دندان

درمان کریز لاین

در ابتدا اگر دچار ترک مویی یا کریز لاین شدید با مراجعه به دندانپزشک حرفه ای بدون هیچ گونه درد و راه پیچیده ای به درمان دندان تان بپردازید. اما خوب است بدانید اگر به دنبال درمان آن نروید به مرور زمان دندان ها بد رنگ و بد بو می شوند. این باعث می شود تصویری ناخوشایندی را با لبخند تان به اطرافیان خود تقدیم کنید. دندانپزشک در ابتدا با استفاده از ابزار مخصوص مقداری از دندان را می تراشد سپس با استفاده از ماده ای به نام ونیر سطح ترک خورده را پر می کند و بعد نیز به تمیز کردن دندان می پردازد.

علت ترک دندان

علت ترک دندان

درمان دندان هایی با ترک های عمیق تر

در اکثر مواقع دندانپزشک کل دندان را می ساید و پس از آن روکش مناسبی بر روی دندان ها قرار می دهد. روکش ها باعث محافظت و زیبایی بیشتر دندان های شما می شود. اگر دندان در قسمت جونده دچار شکستگی شده باشد نیز دندانپزشک قسمت شکسته شده را با مواد مخصوص پر می کند و روکشی برای محافظت از دندان بر روی آن قرار می دهد، ما اگر ترک دندان تا نزدیک لثه پیش رفته باشد می توان با کمی سختی و درد آن را درمان کرد.

دندانپزشک در ابتدا به لثه های شما بی حسی می زند، سپس با استفاده از ابزار مخصوص دندان ها را عصب کشی می کند. عصب کشی باعث ترمیم دندان ترک خورده می شود. دندانپزشک معالج برای محافظت بیشتر در این مرحله نیز از روکش دندان استفاده می کند و پس از عصب کشی روکشی بر روی دندان قرار می دهند. اگر ترک خوردگی دندان را دیر متوجه شوید یا با بی خیالی از کنار آن عبور ممکن است به زیر لثه و به ریشه نیز سرایت کند. در این صورت می توان گفت درمان ناممکن می شود. با هیچ ابزار و هیچ راه حلی نمی توان آن را درمان کرد و فقط باید کشیده شود.

متاسفانه پروسه ی کشیدن دندانی که ترک برداشته نیز بسیار دردناک می باشد. اگر احیانا عفونت دارد بهتر است عفونت را رفع کنید سپس درصدد کشیدن آن برآیید. اگر کوچک ترین علائمی در دندان هایتان نسبت به ترک دندان احساس کردید سریعا به دندانپزشک مجربی مراجعه کنید و به دنبال درمان آن بروید. قضیه ی ترک دندان را جدی بگیرید. همان طوری که در مقاله خواندید کوچک ترین ترک های دندان را اگر جدی نگیرید، می توانند به بزرگ ترین مشکلات و دردها تبدیل شوند. در پایان برای مراقبت از دندان هایتان سعی کنید همیشه از نخ دندان و مسواک مناسب استفاده کنید و از خوردن خوراکی های سفت اجتناب کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *