آیا دندان روکش شده خراب میشود؟

روکش دندان نوعی روش مراقبتی دندانپزشکی می باشد که دندانپزشکان برای محافظت بیشتر دندان از آن استفاده می کنند. در واقع روکش دندان نوعی کلاهک می باشد که پس از قالب گیری، متناسب با سایز دندان شما ساخته می شود و بر روی تاج دندان تان قرار می گیرد. جنس روکش دندان می تواند از سرامیک، فلز یا حتی ترکیبی از سرامیک و فلز باشد. روکش های سرامیکی به روکش های ایمکس و روکش های زیرکونیا معروف هستند. روکش های تمام فلزی معمولا از جنس طلا یا نقره می باشند. روکش های pfm یا ترکیبی معمولا در قسمت وسطشان آلیاژ فلز قرار دارد و اطراف آن را چینی ( پرسلن) محاصره کرده است.

پوسیدگی دندان روکش شده

پوسیدگی دندان روکش شده

مراحل روکش گذاری دندان

دندان هایی که آسیب جدی دیده اند و با پر کردن مشکل آن ها حل نمی شود، نیاز به روکش دارند. تشخیص این موضوع بر عهده دندانپزشک شماست. به هنگام مراجعه به دندانپزشکی، با معاینه ای ساده دندانپزشک تشخیص می دهد که برای دندان آسیب دیده شما روکش قرار دهد یا خیر؛ اما اگر نیاز به روکش باشد، همان ابتدا روکشی متناسب با دندان شما وجود ندارد. دندانپزشک باید مراحلی را بر روی دندان انجام دهد و سایز دندان تان را برای لابراتور بفرستد و سپس مراحل روکش گذاری را انجام دهد.

مراحل روکش گذاری دندان شامل موارد ذیل می باشد:

  • در اولین مرحله دندانپزشک شما با توجه به ضخامت روکشی که انتخاب شده، دندان شما را می تراشد.
  • بر روی دندانی که تراش خورده است قالب گیری انجام می شود. در همین مرحله رنگ قالبی که متناسب با دندان های شما باشد انتخاب می شود.
  • گاهی اوقات به عنوان تست از فریم فلزی یا زیرکونیا استفاده می شود.
  • برخی موارد نیز روکشی از جنس پرسلن بر روی دهان فرد امتحان می شود.
  • در آخرین مرحله روکش نهایی بر روی دندان نصب می شود و از آن پس فرد می تواند لبخندی زیباتر را به دیگران هدیه دهد.
پوسیدگی دندان روکش شده

پوسیدگی دندان روکش شده

آیا به دندان روکش شده هم صدمه وارد می شود؟

بسیاری از افرادی که از روکش دندان استفاده می کنند، خیال می کنند دیگر هیچ خطری دندان آن ها را تهدید نمی کند، در صورتی که اینطور نیست. حتی دندانی که روکش شده و به وسیله روکش مورد محافظت قرار گرفته است، نیاز به مراقبت هایی مانند مسواک و نخ دندان خواهد داشت. دندانی که روکش شده است در اثر عدم مراقبت ممکن است دچار پوسیدگی و یا خرابی شود.

از روکش دندان نه تنها برای زیبایی بلکه برای افزایش کارآیی دندان و جلوگیری از تخریب بیش از حد آن استفاده می شود. مرزی که مابین روکش دندان و لثه وجود دارد، می تواند سبب تجمع باکتری و خرابی دندان شود. در مرحله اول روکش شدن دندان، دندانپزشک باید پوسیدگی دندان را برطرف کند و اگر نیاز بود آن را پر و عصب کشی کند، سپس به بکارگیری روکش برای آن بپردازد.

آسیب هایی که به دندان روکش شده وارد می شود

همان طوری که در بالا اشاره کردیم بارزترین مشکلاتی که برای دندان روکش شده ایجاد می شود، پوسیدگی آن می باشد. نکته دیگر عدم وجود عفونت است که باید بررسی شود. در صورتیکه دندان بیش از حد خراب شده باشد، ممکن است عفونتی را به لثه منتقل کند و با روکش گذاری این مشکل دوچندان شود. اگر پس از گذاشتن روکش دندان دچار عفونت شد باید روکش برداشته شود و بیماری عفونی درمان و رفع شود، سپس روکش در جای خود قرار گیرد.

پوسیدگی دندان روکش شده

پوسیدگی دندان روکش شده

برای دندان روکش شده چه مشکلاتی ممکن است به وجود آید؟

  • روکش دندان یک راهکار موثر برای بازسازی و محافظت از دندان‌های آسیب‌دیده است، اما مانند هر روش درمانی، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. افرادی که از روکش دندان استفاده می‌کنند، باید با مشکلات بالقوه آن آشنا باشند تا بتوانند به موقع به مشکلات پاسخ دهند. در این بخش به بررسی مشکلات رایجی که ممکن است برای دندان روکش شده پیش بیاید، می‌پردازیم و به این پرسش پاسخ میدهیم که آیا دندان روکش شده خراب میشود:
  • خرابی دندان زیر روکش
  • لق شدن یا افتادن روکش
  • عفونت دندان زیر روکش
  • ساییدگی یا ترک خوردن روکش
  • حساسیت دندان روکش شده
  • مشکلات ظاهری و تغییر رنگ روکش

۱. خرابی دندان زیر روکش

یکی از مشکلات رایجی که ممکن است برای دندان زیر روکش شده به وجود آید، خرابی دندان است. آیا دندان روکش شده خراب می‌شود؟ پاسخ مثبت است. اگر مراقبت‌های بهداشتی مناسب انجام نشود، ممکن است باکتری‌ها به فضای بین روکش و دندان نفوذ کنند و باعث پوسیدگی دندان زیر روکش شوند. رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده منظم از مسواک و نخ دندان می‌تواند از این مشکل جلوگیری کند.

۲. لق شدن یا افتادن روکش

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است با آن روبرو شوید، لق شدن یا افتادن روکش دندان است. این مشکل ممکن است به دلیل عدم چسبندگی کافی روکش به دندان یا تغییرات در ساختار دندان زیرین رخ دهد. در چنین شرایطی، برداشتن روکش و قرار دادن مجدد آن با استفاده از چسب دندانی مناسب ضروری است.

۳. عفونت دندان زیر روکش

در صورتی که دندان زیر روکش به درستی درمان نشده باشد، ممکن است دچار عفونت شود. برداشتن روکش دندان و درمان عفونت در این موارد ضروری است. علائمی مانند درد، تورم یا حساسیت به سرما و گرما ممکن است نشان‌دهنده عفونت باشند و باید سریعاً به دندانپزشک مراجعه کرد.

۴. ساییدگی یا ترک خوردن روکش

روکش‌های دندان، به‌ویژه روکش‌های سرامیکی و زیرکونیا، ممکن است در طول زمان دچار ساییدگی یا ترک خوردگی شوند. این مشکل بیشتر در افرادی رخ می‌دهد که از دندان‌هایشان برای جویدن مواد سخت مانند یخ یا آجیل استفاده می‌کنند. برای مانع از تخریب روکش دندان شدن، باید از جویدن مواد سخت و انجام عادات نادرست خودداری کرد.

۵. حساسیت دندان روکش شده

برخی افراد پس از نصب روکش دچار حساسیت دندانی می‌شوند. این حساسیت ممکن است به دلیل تحریک اعصاب دندان زیرین یا قرارگیری نادرست روکش باشد. در بیشتر موارد، این حساسیت به مرور زمان کاهش می‌یابد، اما در صورت شدید بودن، مراجعه به دندانپزشک برای بررسی وضعیت روکش و دندان ضروری است.

۶. مشکلات ظاهری و تغییر رنگ روکش

روکش‌های سرامیکی و زیرکونیا به دلیل ظاهر طبیعی و زیبای خود محبوب هستند، اما ممکن است در طول زمان به دلیل مصرف مواد غذایی رنگ‌دهنده مانند قهوه یا چای تغییر رنگ دهند. برای جلوگیری از این مشکل، باید مراقبت‌های مناسب از دندان‌ها انجام شود و از مصرف زیاد مواد رنگ‌زا خودداری گردد.

بنابراین هرچند دندان روکش شده به منظور حفظ و تقویت دندان آسیب‌دیده طراحی شده است، اما همچنان ممکن است با مشکلات مختلفی مواجه شود. مراقبت مناسب از دندان‌ها، رعایت بهداشت دهان و دندان، و مراجعه منظم به دندانپزشک می‌تواند مانع از تخریب روکش دندان شده و طول عمر روکش را افزایش دهد.

از کدام نوع روکش دندان استفاده کنیم؟

جنس روکش دندان در ماندگاری آن و مراقبت از دندان بسیار حائز اهمیت می باشد. همانطور که در بالا ذکر شد انواع روکش با جنس های مختلف سرامیکی، فلزی و زیرکونیا وجود دارد. واضح است که هرچه میزان مقاومت روکش پایین تر باشد، دندان محافظ شده سریع تر دچار اختلال شده و به پوسیدگی نزدیک می شود. روکش های زیرکونیا و سرامیکی به صرفه ترین و بهترین نوع روکش دندان هستند، زیرا علاوه بر مقاومت بالای این روکش ها می توان به زیبایی منحصر به فرد آنان نیز اشاره کرد.

برخی از افراد مقاومت و استحکام روکش دندان برایشان بسیار اهمیت دارد. توصیه ما به اینگونه افراد این است، که از روکش های فلز طلا استفاده کنند. این نوع روکش ها مستحکم ترین نوع روکش در ایران محسوب می شوند؛ اما نداشتن ظاهری دلچسب باعث شده افراد زیادی به این روکش ها علاقه نشان ندهند و به سمت روکش های سرامیکی بروند.

پوسیدگی دندان روکش شده

پوسیدگی دندان روکش شده

چرا از روکش دندان استفاده می کنند؟

روکش دندان را به دو منظور درمانی و زیبایی استفاده می کنند. دندان هایی که بر روی آن‌ ها لکه های عمیق صورت گرفته و عصب کشی ها و پرکردنی های وسیعی بر روی آن انجام شده است، برای زیبایی هرچه بیشتر نیاز به روکش گذاری دارند. برای این نوع دندان ها بیشتر از روکش های سرامیکی استفاده می کنند. در مورد دندان هایی که ترک برداشته یا شکسته اند و تاج آن‌ها آسیب دیده است، باید از روکش دندان برای ترمیم و درمان آن ها استفاده کرد.

اگر دندانی آنقدر آسیب دیده باشد که عصب کشی شود، بر اثر صلاحدید، دندانپزشک سعی می کند پس از درمان ریشه آن دندان، روکشی مناسب سایز دندان آسیب دیده برایتان فراهم کند. گاهی اوقات اگر دندانی ترک برداشته باشد، دندانپزشک شما با قرار دادن روکش مخصوص بر روی آن از ادامه یافتن ترک و خرد شدن و فروریختن آن جلوگیری کند.

پوسیدگی دندان روکش شده

پوسیدگی دندان روکش شده

آیا گذاشتن روکش بر روی دندان عوارضی به دنبال دارد؟

متأسفانه بله در پی قرار دادن روکش بر روی دندان عوارضی برای دندان و لثه های مجاور به وجود می آید؛ اما باید بگویبم معمولا این عوارض زمانی رخ می دهند که مراحل قالب گیری و روکش گذاری آن به طور اصولی و حرفه ای انجام نشده باشد. در اولین قدم عارضه مهمی که ممکن است رخ دهد التهاب لثه هاست. اگر دندان های مجاور دندانی که روکش شده است دچار شکستگی یا پوسیدگی شوند، محل خوبی برای تجمع باکتری ها محسوب می شوند. از این رو مواد غذایی ریز و دیگر باکتری ها در محل جمع می شوند و سبب عفونت و فشار به لثه می شود. در پی فشار آمدن به لثه، آن ملتهب می شود و ممکن است عفونت رخ دهد و دهان بوی بدی بگیرد.

عمر روکش دندان چه قدر است؟

در حالت طبیعی دندان های هر فرد طوری ساخته شده اند که تا آخر عمر باید در دهان فرد سالم بمانند؛ اما متأسفانه عواملی همچون عدم رعایت بهداشت اصولی دهان و دندان سبب می شود دندان های افراد دچار مشکلاتی مانند پوسیدگی و خرابی شوند. روکشی که بر روی دندان های آسیب دیده قرار داده می شوند نیز از عمری حدود 5 تا 15 سال برخوردار می باشند. میزان کارکرد و عمر روکش ها نسبت به جنس شان و همچنین میزان خرابی و پوسیدگی دندان زیرین شان متفاوت هستند. هرچه مراقبت و اصول بهداشتی شما جدی تر و بهتر باشد، عمر روکش های دندان تان نیز بیشتر می شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *