تفاوت میان پرکردن و ترمیم دندان چیست؟
در این نوشته می خوانید:
هنگامی که افراد نیاز به ترمیم دندان دارند، اغلب تفاوت میان ترمیم و پرکردن دندان را نمی دانند. همچنین معمولا از مزایای استفاده از مواد همرنگ دندان در برابر آمالگام نقره ای رنگ اطلاع ندارند. در ادامه ما به بررسی این تفاوت ها می پردازیم تا شما اطلاعات لازم برای تصمیم گیری آگاهانه را در اختیار داشته باشید.
آیا شما نیاز به ترمیم دندان ها دارید یا باید آنها را پر کنید؟
شاید تصور شود که ترمیم دندان و پرکردن آن تقریبا مشابه هم است و تنها از نظر فنی تفاوت های جزئی وجود دارد اما در حقیقت میان این دو تفاوت های بیش تری وجود دارد. برای درک این تفاوت ابتدا باید بدانیم ترمیم دندان و پرکردن دندان به چه معنا هستند.
البته اغلب دندانپزشکان انجام عمل ترمیم دندان را ترجیح می دهند زیرا که به تعبیر غیرمستقیم، پرکردن دندان به معنی این است که به سادگی حفره موجود در دندان را از بین می بریم. در مقابل، ترمیم دندان، دندان را تا حد امکان به فرم و عملکرد اصلی خود بازمی گرداند. بنابراین ترمیم دندان راهکاری است که موجب عملکرد دوباره و بهینه و هماهنگی دندان با سایر دندان های مجاور و مقابل است. این یک تفاوت بزرگ ترمیم دندان با پرکردن است. البته گاهی برای ترمیم دندان کافیست تا آن را به سادگی پر کنید به همین جهت پرکردن دندان به نوعی در دسته ترمیم دندان نیز قرار می گیرد. ترمیم دندان یک راه حل بلند مدت با تمرکز بر نتایج بلند مدت است.
ترمیم مستقیم دندان در مقابل ترمیم غیرمستقیم آن
ترمیم دندان یک روش دندانپزشکی برای رفع مشکلات بهداشتی، سلامتی و زیبایی دندان است. این روش شامل پرکردن حفره ها با موادی مانند طلا و یا بهره گیری از مواردی مانند ایمپلنت، بریج، روکش و غیره است. این ترمیم های دندان همچنین ممکن است در خارج از دهان ساخته شوند و سپس به نوعی به ساختارهای دندان چسبانده شوند.
وقتی صحبت از ترمیم می شود، باید بدانید که دو روش ترمیم مستقیم و ترمیم غیرمستقیم وجود دارد. متخصص دندانپزشک زیبایی با توجه به شرایط دندان شما یکی از این دو روش را برای ترمیم دندان انتخاب می کند. قبل از تصمیم گیری در مورد روش ترمیمی هر دندان، برخی ملاحظات اساسی وجود دارند:
- آیا مواد استفاده شده در درمان ایمن و از نظر زیستی سازگار با بدن هستند؟
- آیا دندان ترمیم شده ظاهر مناسبی دارد و مانند دندان اصلی است؟
- آیا ترمیم باعث تقویت بهداشت دهان و دندان و مقاومت آنها در برابر باکتری می شود؟
- آیا از لحاظ اقتصادی این روش مقرون به صرفه خواهد بود؟
- آیا ترمیم دندان موجب ماندگاری دندان می شود؟
هنگام ترمیم دندان باید به همه این عوامل توجه شود. آگاهی از روش های ترمیم دندان می تواند به شما در درک روند درمان کمک کند.
ترمیم مستقیم دندان
در روش ترمیم مستقیم دندان، درمان و اقدامات لازم به طور مستقیم در دهان در همان زمان مراجعه به دندانپزشک انجام می شود. در ترمیم مستقیم معمولاً از یکی از دو ماده رزین کامپوزیت یا گلاس آیونومر( GIC) استفاده می شود. رزین کامپوزیت و GIC هر دو از نظر زیستی سازگار و به همین جهت می توانند بدون ایجاد هیچ مشکلی توسط انسان مورد استفاده قرار گیرند. از نظر ظاهری و زیبایی نیز به این دلیل که هر دو ماده رنگ مشابه دندان دارند، بسیار طبیعی به نظر می رسند و برخلاف پرکردن با آمالگام که تیره یا نقره ای رنگ است اصلا قابل مشاهده نمی باشد.
به عنوان جنبه منفی ترمیم مستقیم دندان باید اشاره کرد که این روش ها پایدارترین راه حل نیستند، بنابراین موجب افزایش هزینه ها در طولانی مدت می شود. همچنین از نظر بیولوژیکی نیز سبب ایجاد صدماتی می شود. گلاس آیونومر برای ماندگاری طولانی در یک حفره بزرگ دندانی چندان محکم نیست و رزین کامپوزیت نیز به دلیل نحوه شکل گیری آن ممکن است منقبض شود. بنابراین گذشت زمان، می تواند موجب سایش و ایجاد فشار شود. هرچند که این راهکار برای حفره های کوچک کاربردی است اما می تواند مشکلاتی را برای یک حفره بزرگ ایجاد کند. یک حفره بزرگ به طبع حجم بیشتری از مواد پر کننده را می طلبد. این به معنای انقباض بیشتر و در نتیجه کوچک شدن دندان که برای تحمل فشارهای ناشی از انقباض مواد ضروری می باشد، است.
در چنین شرایطی در برخی موارد، نیاز است تا مواد به کار رفته برای ترمیم دندان تعویض شوند و تکرار این روند موجب تضعیف دندان می شود. در نهایت، ممکن است آسیب های ناشی از پر شدن مکرر دندان تا حدی پیشروی کند که برای ترمیم دندان به روکش احتیاج باشد.
ترمیم غیرمستقیم دندان
ترمیم غیرمستقیم به این معناست که در خارج از دهان و در لابراتوار دندانپزشکی و با تجهیزات تخصصی ساخته می شود. در ساخت ترمیم های غیرمستقیم از مواد پرسلین یا سرامیکی استفاده می شود و بنابراین برای بیماران، نتیجه با کیفیت بهتری را به دنبال دارد.
- به این دلیل که ترمیم غیرمستقیم دندان طی دو جلسه صورت می گیرد، انجام آن کمی زمان بر است. با این وجود همچنان ترمیم غیرمستقیم بر ترمیم مستقیم برتری دارد.
- دندان را به طور مؤثری پشتیبانی می کند و به همین جهت موجب افزایش ماندگاری دندان می شود.
- از نظر زیبایی شناسی، ظاهری فوق العاده را ارائه می دهد.
- این روش از نظر هزینه بیولوژیکی (بلند مدت) یک گزینه بسیار محافظه کارانه است.
- به دلیل تکنیک و مواد مورد استفاده، ترمیم غیرمستقیم دندان بر مشکلات انقباضی که در روش ترمیم مستقیم با آن مواجه هستیم، نیز غلبه دارد.
مواد مورد استفاده در ترمیم غیرمستقیم دندان در میان سالم ترین و بهداشتی ترین مواد موجود در دندانپزشکی هستند. این مواد موجب می شوند تا ترمیم به ایده آل ترین شکل و شبیه سایر دندان ها انجام شود. در مواردی که دید و دسترسی به دندان در روش مستقیم ایجاد مشکل می کند، ترمیم غیرمستقیم از این جهت که دندانپزشک یا تکنسین در نور کامل و با دسترسی به همه زوایا می تواند بهترین راه حل را ارائه دهد، بر این چالش ها فائق می آید.
در جلسه دوم مراجعه، ترمیم در جای خود قرار گرفته و پیوند می خورد و به این ترتیب موجب تقویت دندان از درون می شود. برخلاف ترمیم مستقیم دندان، این روش هیچگونه فشاری را در محل اتصال یا درون دندان تحمیل نمی کند. ماندگاری بالاتر ترمیم های غیرمستقیم دندان نسبت به ترمیم های مستقیم را یکی دیگر از مزایای این روش می توان برشمرد.
از نظر مالی اگرچه این روش در ابتدا گران تر از ترمیم مستقیم دندان است، اما با در نظر گرفتن تعداد دفعات ترمیم مستقیم دندان، باید پذیرفت که ترمیم غیرمستقیم به صرفه تر است. علاوه بر این، با احتساب هزینه های بیولوژیکی ترمیم غیرمستقیم دندان که در طول عمر، کمتر از ترمیم مستقیم دندان است، این روش همچنان اقتصادی تر است. این روش از این جنبه که احتمال نیاز به تعویض و جایگزینی ندارد برای دندان نیز بهتر است و شما شانس بالاتری برای نگه داشتن دندان خود برای تمام عمر خواهید داشت.
پرکردن دندان
یک روش دندانپزشکی برای رفع مشکلات دندان های آسیب دیده یا شکسته، پرکردن دندان است. طی این فرآیند قسمت آسیب دیده دندان برداشته می شود و آن منطقه با مواد جایگزین پر می شود. به طور کلی، پرکردن دندان موجب محافظت از دندان شما در برابر آسیب ها و بهبود و ترمیم ظاهر و عملکرد دندان می شود. همچنین پرکردن دندان به منظور ترمیم دندان های ترک خورده نیز کاربرد دارد. به علاوه برای رفع مشکل دندان هایی که در اثر عادت های نادرست از جمله دندان قروچه یا جویدن ناخن، آسیب دیده اند، استفاده می شود.
در حال حاضر برای پرکردن دندان چندین ماده در سراسر جهان وجود دارد. شما می توانید برای پرکردن دندان خود از میان آمالگام پرسلین، طلا، نقره یا پر کننده رزین به رنگ دندان، پلاستیکی یا کامپوزیت انتخاب کنید. علاوه بر موارد ذکر شده یک ماده پرکننده به نام گلاس آیونومر که شامل ذرات شیشه ای است وجود دارد. از این نوع مواد برای پرکردن دندان با روش های مشابه رزین کامپوزیت استفاده می شود. زمان انتخاب نوع مناسب مواد پرکننده برای دندان خود، باید برخی از عوامل را در نظر بگیرید. این عوامل شامل محل و میزان پوسیدگی، هزینه های دندانپزشکی، پوشش بیمه و تجویز و توصیه دندانپزشک شما می شود.
در نهایت ترمیم دندان و پر کردن آن در درمان مشکلات دندان کاربردی هستند و عملکرد بهینه ای نیز دارند. در حالی که ترمیم دندان نتایج طولانی مدت را به دنبال دارد، در برخی شرایط تنها پر کردن دندان نتیجه مطلوب را ارائه می دهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.