چه رابطه ای بین حس زبان و کشیدن دندان عقل وجود دارد؟
در این نوشته می خوانید:
همان طوری که می دانید دندان عقل آخرین دندانی است که در دهان هر فردی می روید. هنگامی که این دندان سر به بیرون از لثه آورد بهتر است در صورت صلاحدید متخصص کشیده شود، در غیر این صورت مشکلاتی برای دندان های دیگر و دیگر اجزای دهان به وجود می آورد. برای درک بهتر موضوع در ابتدا به سراغ شناخت دندان عقل و ویژگی های آن می رویم، سپس بررسی می کنیم که چرا افراد با کشیدن دندان عقل خود گاهی احساس زبان را از دست می دهند.
دندان های عقل در سنین 17 تا 25 سالگی به عنوان آخرین دندان در انتهای راست و چپ فک بالا و پایین می روید. در واقع هر فردی باید شاهد رویش 4 دندان اضافه تحت عنوان دندان عقل در دهانش باشد. در برخی افراد اگر دندان عقل نتواند مسیر رشد خود را پیدا کند و از لثه بیرون آید، در همان جا به صورت نهفته باقی می ماند و سبب آسیب رساندن به دندان های دیگر می شود. این دندان ها به طور کامل رشد نمی کنند، به همین دلیل می گوییم این گونه افراد دندان عقل نهفته دارند. اگر نسبت به تشخیص دندانپزشک لازم شد دندان های عقل تان کشیده شود، باید حتماً سعی کنید تا دیر نشده و در سن پایین تر این کار را انجام دهید. هرچه از زمان رشد دندان عقل بگذرد ریشه محکم تر به لثه و فک می چسبد. در این صورت کشیدن دندان بسیار دشوار و دردناک می شود.
روند رشد دندان عقل
در برخی افراد به دلیل کوچک بودن فک و عدم وجود فضای کافی برای رشد دندان ها، دندان عقل به صورت طبیعی ( بهصورت عمودی ) رشد نمی کند و رشد خود را به صورت افقی ادامه می دهد. در این جا فرد با مشکلاتی از قبیل جا به جا شدن دندان های دائمی و کج شدن آن ها رو به رو می شود. برخی افراد نیز با فشاری که ریشه دندان های عقل به دیگر دندان ها وارد می کنند با درد و ناراحتی دست و پنجه نرم می کنند. برخی افراد نیز هنگام جویدن غذا و دیگر خوراکی ها درد زیادی را در ناحیه دندان عقل متحمل می شوند، اما خوشبختانه اکثر افراد با رویش دندان های عقل خود مشکلی ندارند. جالب است بدانید رشد افقی دندان علاوه بر سمت راست و چپ فک می تواند به سمت پشت دهان نیز ادامه یابد.
جراحی دندان عقل
امروزه در دهان برخی افراد، دندان های عقل بسیار آزار دهنده ای می روید. این دندان ها ممکن است به جای رشد عمودی رشدی افقی داشته باشند و سبب آسیب دندان های مجاور خود شوند از این رو بهتر است هرچه سریع تر آن ها را بکشید، اما خب کشیدن آن ها کار سختی می باشد و نیاز به عمل جراحی دارد. برای انجام عمل جراحی باید مراحل زیر انجام شود:
- اولین مرحله تزریق ماده بی حسی به لثه می باشد. با این کار فک بیمار بی حس می شود و درد ناشی از جراحی را حس نخواهد کرد.
- قدم بعدی برش دادن لثه ای است که دندان درون آن قرار دارد.
- بیرون کشیدن دندان مورد نظر با ظرافت کامل گام بعدی جراحی می باشد.
- آخرین مرحله مربوط به جراحی شامل بخیه زدن لثه برش خورده می باشد.
خوبست بدانید دندانی که در فک پایین قرار دارد، از حساسیت بالاتری برخوردار است.
کشیدن دندان عقل
اگر دندان عقل موجب آزار شما شده است، میتوانید با مشورت دندانپزشک و بررسی های لازم آن را بکشید. دندانپزشک معالج از شما می خواهد تا عکس های واضحی از فک بالا و پایین بگیرید تا تشخیص روند کشیدن و زمان کشیدن برای دندانپزشک راحت تر شود. اگر دندان عقل حالت عادی داشته باشد و مانند سایر دندان ها در جای خود ماندگار باشد احتیاجی به کشیدن آن نیست، اما اگر مشکلاتی از قبیل درد، حساسیت، تأثیرگذاری بر دیگر دندان ها و… را دارد بهتر است نزد دندانپزشک حرفه ای بروید و مشکل را با وی در میان بگذارد.
دندان هایی که به صورت نهفته در دهان حضور دارند می توانند سبب بروز عفونت شوند. این دندان ها همچنین می توانند به دندان های آسیاب مجاور خود آسیب وارد کنند. در صورتی که دندان عقل خراب شود نیاز به کشیدن آن الزامی می باشد. اگر دندان عقل خراب شود و هیچ گونه اقدامی برای رفع آن انجام نشود به مرور زمان مشکلاتی نظیر مشکلات زیر به وجود می آورد.
بیماری و عفونت لثه
در مراحل اولیه میزان چرک در زیر بافت لثه جمع می شود و سبب آسیب رسانی به بقیه ی دندان ها می شود. اگر عفونت زیاد باشد و منتشر شود، می تواند باعث به وجود آمدن کیست و تومور شود.
پوسیده شدن دندانها
درصورتی که دندان عقل دچار پوسیدگی شود فرد در ناحیه عقب فک احساس درد و ناراحتی می کند، اما خوب است بدانید هر دردی که در این ناحیه بروز می دهد نشان از پوسیدگی دندان عقل نیست. در این زمان بهترین کار این است که نزد دندانپزشک متخصص بروید و مشکلتان را برایش بازگو کنید. پس از انجام معاینات اگر لازم باشد دندانپزشک شما جلسه ای را برای کشیدن دندان شما تنظیم می کند. در غیر این صورت ممکن است داروهای آنتی بیوتیک تجویز کند.
کی دندان عقل را بکشیم؟
اگر به نظر داندانپزشک معالج دندان عقل شما باید حتماً کشیده شود، نکته ی بعدی که بسیار حائز اهمیت می باشد بهترین زمان کشیدن دندان است. هر فردی نسبت به رشد دندانش و طریقه ی روییدن آن زمان کشیدنش نیز متفاوت می باشد. شدت درد در ناحیه ی فک ها، شدت علائم غیرطبیعی و جایگاه دندان می تواند در تنظیم زمان کشیدن دندان توسط دندانپزشک تأثیرگذار باشد. بهتر است بدانید دندان های عقل در فک پایین از اهمیت بیشتری نسبت به فک بالا برخوردارند. دلیل این امر وجود عصب در فک پایین می باشد.
در فک بالا هیچگونه عصبی وجود ندارد ازاین رو می توانید در صورت نیاز بدون هیچ گونه حساسیت و وسواسی دندان عقل موجود در فک بالا را بکشید. اما کشیدن دندان عقل در فک پایین به همین سادگی ها نیست. باید حتماً عکس رادیوگرافی گرفته شود. درصورتی که دندان در بین عصب وجود داشته باشد ریسک کشیدن دندان بسیار بالاست و حتی ممکن است منجر به کج شدن دائمی فک شود.
آسیب دیدن عصب زبان
اگر کشیدن دندان عقل زیر نظر متخصص دندانپزشکی صورت گیرد احتمال آسیب به عصب زبان بسیار نادر است. آسیب به عصب های مربوط به حس زبانی بر اثر عواملی همچون فشار بیش از حد، پاره شدن و کشش بیش از اندازه ممکن است رخ دهد. اگر عصب بر اثر فشار و کشش آسیب دیده باشد، می توان گفت از کار افتادن حس زبان موقتی است و برای درمان آن جای امیدی هست، اما اگر رگ عصب پاره شود دیگر نمی توان به بهبود آن فکر کرد، زیرا احساس زبان به طور کامل از دست رفته است. گاهی ممکن است با ضربه ای که سر سوزن به عصب وارد می کند، این حس از بین برود.
با عصب آسیب دیده زبان چه کنیم؟
به هنگامی که فرد دچار این عارضه شد، باید حتما با آزمایش های مختلف میزان آسیب پذیری عصب اندازه گیری شود. بهتر است با ابزارهای خاص ناحیه ای از زبان که آسیب دیده را شناسایی کنید. برای این کار جسمی نوک تیز بر روی زبان بیمار بگذارید، از طریقه صحبت کردن آن متوجه خواهید شد که کدام قسمت از زبان آسیب دیده است. جالب است بدانید با قرار دادن مقداری یخ بر روی زبان می توانید بفهمید کدام قسمت حس دارد و کدام قسمت بی حس است.
آسیب هایی که ممکن است پس از کشیدن دندان عقل به فرد وارد شود
درد های شدید در ناحیه فک و سردردهایی طاقت فرسا یکی از آسیب ها و مشکلاتی است که کشیدن دندان عقل در پی دارد. برخی افراد پس از کشیدن دندان عقل احساس زبان خویش را از دست می دهند و دیگر حس چشایی ندارند، دلیل این امر آسیب دیدن عصب زبان می باشد. اگر عصب زبان از بین برود علاوه بر از دست دادن حس چشایی و سوزش زبان ممکن است فرد در ناحیه لپ نیز دچار گزگز و سنگینی شود.
این گونه افراد حتی به هنگام صحبت کردن نیز دچار اختلال و مشکل می شوند. خوشبختانه در اکثر موارد این آسیب موقتی و قابل درمان است، اما اگر آسیب شدید باشد باید گفت متأسفانه دیگر از حس چشایی برخوردار نمی شوید و بهطور کامل تا ابد آن را از دست خواهید داد. این نکته باز هم اهمیت تحقیق راجع به متخصص مجرب برای انجام جراحی دندان عقل را بیش از پیش آشکار میسازد.
علائم آسیب به عصب زبان
در مواقعی که به دندانپزشکی مراجعه کرده اید و از بی حسی برای بی حس شدن لثه استفاده شده است، احساس کردهاید که پس از گذشت مدتی کوتاه زبان و لپ شما گزگز می کند و بی حس شده است. در این مواقع پس از چند ساعت که اثر بی حسی تمام می شود حس چشایی نیز به زبان برمی گردد، اما در برخی مواقع اگر آسیبی به عصب زبان وارد شود دیگر حس چشایی باز نخواهد گشت و برای همیشه فرد مد نظر حس چشایی خود را از دست خواهد داد. در صورتی آسیب به عصب خفیف باشد، می توان راه های درمانی برای آن پیدا کرد.
داروهای درمان عصب زبان
در برخی موارد دندانپزشک داروهای موضعی را تجویز می کند. اگر با از دست دادن حس چشایی در ناحیه زبان دچار درد و سوزش هستید، احتمالاً دندانپزشک شما ژل موضعی کپسایکین را برایتان تجویز می کند. داروهای خوراکی مانند کوتیکواستروئیدها یکی دیگر از داروهای درمانی برای عصب زبان محسوب می شوند. ویتامین B1 و B12 نیز می توانند کمک شایانی در بهبود این بیماری داشته باشند. در برخی موارد لیزر تراپی نیز برای بیمار می تواند بهترین نتیجه را به ارمغان آورد. لیزر اگر کم توان باشد می تواند سبب تحریک عصب شود، این کار باعث می شود قوه چشایی به مرور زمان باز گردد. اگر اوضاع خیلی وخیم باشد ممکن است بیمار مجبور به انجام جراحی پیوند عصب یا به کار بردن عصب مصنوعی شود. این نوع درمان بسیار ریسک پذیر و دارای عوارض بالایی می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.