تاثیر مخرب ریفلاکس معده بر دندان و روش پیشگیری از آن
در این نوشته می خوانید:
اگر مشکل ریفلاکس معده دارید و همچنین دچار بوی بد دهان شدید و یا دندانهای یتان خراب است حتما تا انتهای مقاله با ماباشید که به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
ریفلاکس معده ( اسید معده ) چیست؟
در ابتدای مقاله بهتر است بدانید ریفلاکس معده چیست و در اثر چه عملی به وجود می آید؟ حتما تا به حال کلمه ی ریفلاکس معده به گوشتان خورده است. در حقیقت زمانی که محتویات داخل معده به همراه اسید معده به داخل مری باز می گردد، عمل ریفلاکس معده پدیدار می آید. در صورتی که هر ازگاهی شما دچار ریفلاکس معده شوید امری طبیعی محسوب می شود. در واقع عمل ریفلاکس معده به دلیل آسیب دیدن یا تضعیف نیروی دریچه ی انتهای مری می باشد. نکته ی جالب این است که زمانی که شما خوراکی هایی را با خوردن و جویدن راهی معده می کنید، قبل از رسیدن به معده وارد مری می شوند و در آن زمان سریعا دریچه ی بین معده و مری بسته می شود.
اگر در این زمان این دریچه دچار اختلالی شده باشد نمی تواند به خوبی ازعهده ی وظیفه اش بر آید از این رو بسته نمی شود و غذا دو مرتبه از معده به مری باز می گردد و سبب ریفلاکس معده می شود. اگر این عمل در افراد تکرار شود و بیش از دو بار در هفته اتفاق افتد بهتر است به پزشک مراجعه کنید و علت آن را جویا شوید. اگر ریفلاکس شدید باشد ممکن است در برخی موارد محتویات مری و معده به داخل حلق فرد مبتلا به ریفلاکس هجوم آورند.
به هنگام مبتلا شدن به ریفلاکس ممکن است درد و سوزشی در نزدیکی قفسه سینه احساس کنید. گاهی ممکن است با عمل ریفلاکس مزه دهان به ترشی یا تلخی برسد. یا حتی ممکن است فراتر از مزه، خود غذا به داخل دهان برگردد. این بازگشت غذا به داخل دهان عوارض زیان باری برای دندان ها به همراه دارد.
اثرات زیان بار اسید معده بر دندان ها
حتما برای هر فردی یک بار عمل ریفلاکس معده اتفاق افتاده است. علائمی که نشان می دهد شما دچار ریفلاکس معده شده اید شامل موارد زیر می باشد:
- سوزش و درد در ناحیهی نزدیک قفسه سینه
- احساس مزه دار شدن دهان آن هم مزه ی ترشی و یا تلخی
- حالت تهوع
- ناتوانی در خوردن غذا
- استفراغ
- در شرایط حادتر مشکلات تنفسی
- سکسکه های مکرر
اگر با عمل ریفلاکس معده، اسید معده و محتویات داخل معده به دهان بازگردد، آسیب هایی جدی به دندان ها وارد می شود. همان طوری که می دانید اسید دشمن مینای دندان می باشد، با از بین رفتن مینای دندان شرایط برای پوسیدن دندان ها راحت تر می شود و دندان ها زودتر به پوسیدگی دچار می شوند. در پی پوسیدگی دندان ها، حساس شدن و ضعیف شدن آن ها را شاهد هستیم. کاهش یافتن بزاق دهان از دیگر عوامل ریفلاکس معده می باشد و نتیجه ی کاهش بزاق دهان نیز همکاری باکتری های داخل دهان با مواد و خوراکی های بین دندان هاست.
خوب است بدانید اگر باکتری های موجود در دهان به راحتی بتوانند با اضافه های غذا که در لا به لای دندان ها مانده است ارتباط بگیرند و مخلوط شوند، دندان ها به راحتی و سریع تر می پوسند و خراب می شوند. به همین خاطر است که به برخی افراد که دچار ریفلاکس معده می شوند، جویدن آدامس های بدون طعم توصیه می شود. خوب است بدانید جویدن آدامس باعث افزایش بزاق دهان می شود. در برخی موارد ریفلاکس معده بر ظاهر دندان ها از جمله رنگ آن ها تاثیر می گذارد. در مواردی که ریفلاکس شدید باشد و دائم مواد و محتویات به داخل دهان بازگردد ممکن است بیماری های لثه ای را برای فرد به وجود آورد.
چگونه در مقابل ریفلاکس معده از دندان ها محافظت کنیم؟
بهتر است در ابتدا به جای رفع و رجوع کردن مشکلات دندان به دنبال ریشه یابی مشکلات آن باشیم. اگر دندان ها بر اثر ریفلاکس معده حساس شده اند و دچار خرابی و پوسیدگی می شوند بهتر است در ابتدا به دنبال درمان معده باشیم نه درمان دندان ها. برای این امر می توانید به پزشکی عمومی یا متخصص مراجعه کنید و مشکلتان را با وی در میان بگذارید.
ممکن است پزشک معالج داروهایی مانند نکسیم و امپرازول و… را برای شما تجویز کند. سعی کنید این داروها را به موقع و سر وقت مصرف کنید تا نتیجه ی بهتر و مطلوب تری بدهد. پزشک معالج احتمالا علاوه بر دارو، توصیه هایی برای تسریع در بهبود بیماری شما ارائه می دهد. این توصیه ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- بهتر است در این مدت از خوردن غذاهای ترش جلوگیری کنید.
- غذاهای تند و دارای ادویه ی فراوان برای معده بسیار مضر است.
- نیم ساعت قبل از غذا و نیم ساعت بعد از غذا از خوردن آب و نوشیدنی اجتناب کنید.
- غذاهای چرب را می توان به عنوان دشمنی برای معده و دیگر بافت های بدن معرفی کرد.
- بهتر است از نوشیدن نوشیدنی های گازدار و انرژی زا اجتناب کنید.
- مصرف دخانیات در این دوره اکیدا ممنوع می باشد.
- میوه هایی هم چون موز، هندوانه و سیب می توانند سبب تحریک معده و بدتر شدن اوضاع بیماری شوند.
نکاتی برای جلوگیری از ریفلاکس معده و درمان آن
همان طوری که می دانید اسید و باز دو ماده در مقابل یکدیگر هستند و می توانند یکدیگر را خنثی کنند؛ بنابراین می توانید برای جلوگیری از زیاد شدن اسید معده، مقداری جوش شیرین را با آب مخلوط کنید و سعی کنید دهانتان را با آن شستشو دهید و به اصطلاح آن را قرقره کنید. حتی می توانید ترکیبی از آب و جوش شیرین تهیه کنید و مقداری از آن را بنوشید. خوردن شیر می تواند به بهبود اوضاع کمک کند.
هم چنین می توانید از داروخانه های نزدیک محل زندگی تان قرص ضد اسید تهیه کنید و بخورید؛ اما لازم است بدانید که نباید در خوردن این قرص زیاده روی کنید، زیرامعده برای هضم غذاها به اسیدش نیازمند است. با مسواک زدن می توانید تاثیر اثرات مخرب اسید معده بر دندان ها را کاهش دهید. جالب است بدانید اگر بلافاصله پس از عمل ریفلاکس معده و رفع آن شروع به مسواک زدن کنید، سبب آسیب رساندن به دندان هایتان می شوید زیرا در این زمان دو عمل پشت سر هم مینای دندان را تحت فشار قرار داده است، این امر مقاومت دندان ها را کم می کند.
دندان ها علاوه بر مسواک زدن، به نخ کشیدن نیز احتیاج دارند. برخی دندانپزشکان معتقدند که نخ دندان تاثیر بیشتری از مسواک زدن در جلوگیری از پوسیدگی دارد؛ اما اگر هر دوی آن ها با یکدیگر همراه شوند نتیجه ی فوق العاده ای به دست می آید.
اهمیت دندان ها را فراموش نکنید
هر شش ماه یک بار یا به طور سالانه حتما نزد دندانپزشک مجربی بروید و دندان هایتان را چک کنید تا از سلامت و وضعیت آن ها با خبر شوید. در صورتی که کوچک ترین آسیبی به دندان ها وارد شده باشد و یا لکه ای ریز ناشی از آغاز پوسیدگی بر روی دندان ظاهر شده باشد، دندانپزشک آن را تشخیص می دهد. در این صورت شما با یک تیر دو نشان زده اید. در حقیقت هم به دندان ها کمک کرده اید تا از آسیب های جدی تر بر آن ها جلوگیری شود و هم این که هزینه ی بسیار کم تری برای درمان آن پرداخت کرده اید. در ضمن مسواک زدن پس از هر وعده ی غذایی آن هم به مدت 2 دقیقه را فراموش نکنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.