حساسیت دندان به سرما

به طور کلی داشتن دندان های حساس به سرما یک مشکل بسیار عادی است و در میان مردم سراسر جهان رواج  دارد. حساسیت دندان نسبت به سرما یک مسئله شایع در میان مردم است . اگر هنگام مصرف خوراکی های سرد یا گرم، درد سریع و تیزی در دندان خود احساس می کنید و بلافاصله هم بر طرف می شود، حتما دلیلی دارد. در ادامه با مطالعه مقاله پیش رو علت احساس چنین دردهایی در درون دندان خود را در خواهید یافت. علاوه بر این راهکارهایی در جهت کاهش احساس درد نیز به شما ارائه خواهد شد.

طبق گزارش مجله دندانپزشکی بین المللی، نزدیک به ۵۷% بزرگسالان که سنین بین ۲۰ تا ۵۰ سال دارند، دچار مشکل حساسیت دندان ها به سرما هستند. خبر خوب برای همه مردم این است که این شرایط به راحتی قابل درمان است و امروزه بیماران می‌توانند به سادگی نسبت به درمان خود اقدام کرده و برای کاهش حساسیت دندان های خود نسبت به سرما روش های درمانی بیشتری را امتحان کنند. اگرچه نوع خاصی از خمیردندان ها نیز وجود دارد که می توانند حساسیت دندان ها به سرما را کاهش دهند، در برخی مواقع در صورت شدید بودن درد لازم است که برای کاهش حساسیت دندان ها به سرما از دندانپزشک کمک گرفت.

حساسیت دندان

حساسیت دندان

علت حساس شدن دندانها به سرما چیست؟

بد نیست بدانید دندان های ما برای مصرف غذاهای خیلی سرد، طراحی نشده اند. چرا که اگر توجه داشته باشید، صدها سال پیش از این که هنوز تکنولوژی در این حد پیشرفت نکرده بود، یخچالی وجود نداشت و در نتیجه غذاهای خیلی سردی هم مصرف نمی شد و بیشتر غذاها در دمای محیط بودند. باید توجه داشت به طور کلی تغییرات دمایی زیاد برای دندان ها خطرناک است.

طبق گزارشات انجمن دندانپزشکی آمریکا و کانادا، حساسیت دندان ها به سرما می تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف ترشی ها و مواد غذایی اسیدی که موجب حل شدن مینای دندان و حساسیت دندان ها می شود. لذا اکیدا توصیه شده است که پس از مصرف غذاهای اسیدی دهان خود را با آب بشویید.
  • حضور ترک هایی روی دندان ها که در اثر روش نادرست مسواک زدن اتفاق می افتد و موجب نازک شدن مینای دندان و حساسیت دندان ها می شود.
  • پوسیدگی دندان ها یا پرکردن و ترمیم هایی که برای دندان انجام می شود نیز موجب افزایش حساسیت دندان ها به سرما خواهد شد.
  • دندان قروچه که با سایش دندان ها روی هم مینای دندان نازک شده و در نتیجه حساسیت دندان ها افزایش می یابد.
  • انجام درمان های دندانپزشکی مانند جرم گیری و یا ترمیم های لثه نیز موجب افزایش حساسیت دندان ها نسبت به احساس سرما خواهد شد.

بیشتر حساسیت به سرما در قسمت بدنه دندان و یا روی خط لثه احساس می شود. در اغلب موارد بخش حساس به سرمای دندان، همان بخشی است که توسط مینای دندان پوشیده شده است و در اثر از بین رفتن بخشی از مینای دندان یا نازک شدن آن، حساسیت دندان ها به سرما افزایش می یابد. حساسیت به سرما در دندان ها علاوه بر دلایل گفته شده، می تواند در نتیجه ایجاد یک حفره در بدنه دندان، از بین رفتن قسمت پر شده دندان و یا سایر مشکلات موجود در ریشه دندان ایجاد شود. دلیل حساسیت به سرما در دندان های بیشتر افراد، از بین رفتن بخش پر شده دندان ها است.

چگونه ریشه دندان در معرض آسیب قرار می گیرد؟

دندان های همه انسان ها توسط یک لایه به نام مینای دندان پوشیده شده است. این سطح در حقیقت بخش خارجی دندان که در بالای خط لثه قرار دارد را می‌پوشاند. با این حال ممکن است در اثر عوامل مختلفی ریشه دندان ها این محافظ سخت خود را از دست بدهند. خوب است بدانید ریشه دندان ها توسط یک لایه تاج مانند پوشیده شده است.

گاهی اوقات این لایه از بین می رود و دندانپزشکان از یک لایه روکش برای حفاظت دندان ها استفاده می کنند. ریشه های دندان ها پس از صرف هر غذا، دمای غذایی که میل کرده اید را به سلول‌های عصبی دندان منتقل می کنند. بنابراین ممکن است هنگام مصرف غذاهای سرد، ناگهان در دندان خود احساس سرما و درد کنید. اما چه عواملی موجب می‌شود که ریشه لایه حفاظتی خود را از دست داده، در معرض احساس سرما و درد شدید قرار بگیرد؟ عوامل زیر را میتوان به عنوان عامل اصلی این مسئله معرفی و ارائه نمود:

  • طریقه نادرست مسواک زدن
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • فشردن یا ساییدن دندانها روی هم
  • فرسایش شدید دندان ها به دلیل مصرف زیاد مواد غذایی اسیدی
  • انجام درمان های ارتودنسی
  • قرارگیری تحت انواع روش های درمانی
حساسیت دندان

حساسیت دندان

چگونه دندان های حساس به سرما را درمان کنیم؟

انتخاب بهترین روش درمان برای کاهش حساسیت دندان ها به سرما به میزان حساسیت دندان به سرما و سایر عوامل بستگی دارد. دندانپزشک متخصص، به دقت وضعیت دندان های شما را بررسی کرده و با در نظر گرفتن این عوامل، روش های درمانی مناسب جهت کاهش حساسیت دندان شما را ، به شما پیشنهاد خواهد کرد. این روش ها چه به صورت درمان های خانگی باشند و چه به صورت درمان هایی که در دندانپزشکی انجام می شود، شامل یک یا ترکیبی از موارد زیر خواهند بود:

  • استفاده از خمیردندان های فرموله شده ویژه دندان های حساس
  • استفاده از فلوراید در مطب توسط دندانپزشک یا منزل توسط خود شخص
  • تغییر رژیم غذایی و اتخاذ روش صحیح انتخاب مواد غذایی
  • استفاده از روکش روی دندان یا مواد پرکننده برای پوشاندن ناحیه دارای حفره در دندان
  • استفاده از مواد مخصوص برای پوشاندن ناحیه لثه
  • عصب کشی یا درمان ریشه برای از بین بردن عفونت دندانی
حساسیت دندان

حساسیت دندان

استفاده از فلوراید یکی از روش هایی است که برای درمان دندان های حساس به سرما استفاده می شود. برای تامین فلوراید مورد نیاز دندان ها می‌توان از خمیر یا لاک فلوراید استفاده کرد، دهانشویه حاوی فلوراید را در دهان غرغره کرده و دندان ها را شست و شو داد. فلوراید موجب تقویت مینای دندان و سطح تاج روی دندان ها می شود و بنابراین موجب کاهش حساسیت دندان ها به سرما خواهد شد.

استفاده از روش درمانی کم خطر فلوراید می تواند با سایر روش های درمانی خانگی مانند مسواک زدن به روش درست، ترکیب شده و نتیجه موثرتری را به همراه داشته باشد. لطفاً توجه داشته باشید تغذیه و انتخاب رژیم غذایی صحیح نیز در کاهش حساسیت دندان ها به سرما از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا رژیم های غذایی حاوی مقادیر زیاد غذاها و نوشیدنی های اسیدی موجب افزایش حساسیت دندان ها به سرما و در نتیجه تشدید این بیماری می شود.

روش های درمانی پیچیده‌تر شامل درمان های دندانپزشکی است که از این جمله می توان به عصب کشی اشاره کرد. دندانپزشک با عصب کشی، ریشه از دست رفته را درمان، بازیابی و یا حفاظت می کند. دندانپزشک شما پس از معاینه دقیق، بهترین روش درمانی را به شما توصیه می کند که ممکن است شامل مراجعه به سایر متخصصین دندانپزشکی و اندودنتیست باشد.

حساسیت دندان

حساسیت دندان

روش های درمانی خانگی نیز برای کاهش حساسیت دندان ها به سرما وجود دارد که از آن جمله می توان به مصرف روغن نارگیل اشاره کرد. به این منظور یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را در دهان خود نگه دارید و حدود پنج دقیقه آن را در دهانتان بچرخانید. سپس آن را تخلیه کرده دهان خود را با آب گرم شستشو دهید. پس از شستشو با آب گرم نیز به آرامی روی دندان ها را مسواک کنید. ( توجه داشته باشید باید همیشه به آرامی مسواک بزنید، زیرا سفت مسواک زدن موجب از بین رفتن مینای دندان ها می شود).

شما می توانید از روغن کنجد نیز به همین طریق برای کاهش حساسیت دندان ها استفاده نمایید. علاوه بر این آب نمک نیز به کاهش درد دندان و درمان زخم لثه کمک می کند. شما می توانید نصف قاق غذاخوری نمک را در یک فنجان اب گرم حل کرده و دهان خود را با آن شستشو دهید. استفاده از گیاه میخک، روغن آن و یا سیر نیز به کاهش دردهای دندانی و خصوصا حساسیت دندان ها به سرما کمک فراوانی می کند.

همانطور که پیش از این نیز بدان اشاره شد، داشتن دندان های حساس به سرما و یا حساس به سایر مواد غذایی، یک مشکل متداول در میان مردم سراسر جهان است. این مسئله می‌تواند در اثر ترس مردم از رفتن به دندانپزشکی و یا اتخاذ روش ها و رژیم های غذایی نامناسب ایجاد شود که موجب می‌شود بسیاری از افراد به دلیل این بیماری رنج بکشند.

اولین قدم برای رفع این مشکل، تعیین قرار ملاقات با یک متخصص دندانپزشک زیبایی است. متخصصین دندانپزشکی با استفاده از دانش و ابزار مورد نیاز برای بررسی، بیماران را معاینه کرده و روش‌های درمانی مناسب مورد نیاز برای آن ها را ارائه می کنند. لطفاً توجه داشته باشید از بین رفتن حساسیت دندان ها به سرما و یا کاهش میزان حساسیت آن ها قطعاً تاثیر مثبتی بر سلامت کلی دهان و دندان شما خواهد گذاشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *